Håll ögonen öppna

Vi vill uppmana alla att vara lite extra uppmärksamma. Enligt utsago har flertalet boende i Skälby de senaste dagarna noterat konstigt placerade pinnar vid dörrar och grindar på tomten. I ett fall även en hårsnodd hängd på dörrhandtaget. Det verkar inte bättre än att de inbrottstjuvar vi hört talas om på nyheterna nu härjar i Väsby.

Polisen är medvetna om detta och skriver såhär på sin hemsida:

Från olika håll i Sverige och även i vårt län inkommer rapporter där personer upptäckt olika former av märkningar vid sina bostäder. Märkningar som kan signalera för en inbrottstjuv att bostaden står tom.

Det kan exempelvis vara en tejpbit på lägenhetsdörren, en sten på soptunnelocket, några omflyttade trädgårdsmöbler eller en sopkvast lutad mot ytterdörren. Är markeringarna orörda är det tecken för tjuven att ingen är hemma.

Om du ser bilar i ditt bostadsområde du inte känner igen och som verkar leta efter något, är det bra att anteckna registreringsnummer, andra kännetecken på fordonet samt signalement på personerna i bilen. Det är också bra att fråga föraren om du kan hjälpa till. De som inte har rent mjöl i påsen brukar inte vara så intresserade av hjälp. Men de allra flesta som ser ut att leta efter något är ju ute i goda avsikter och då är det bara trevligt att kunna vara hjälpsam.

Ser du något liknande vid din bostad, konstiga märkningar eller obekanta fordon, så ring polisen på 114 14 och berätta. Tips om att tjuvar kan finnas i ett område gör att vi bättre kan prioritera våra resurser. Hellre ett samtal för mycket än ett för lite.